Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

Nyheter fra Verdal historielag

TIdligere oppslag:

Grenselaus opplevelse
i Vera

Rugfinnene i Vera

.....................
Veresspelet.com

LAGT UT PÅ NETT:
12.08.2017

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner
Spennende teater på praktfull scene i Vera


Gerd Janne Kristoffersen, som blir assisterende fylkesmann i det nye Trøndelag fylke, åpnet årets utgave av Veresspelet. Her sammen med spelforfatter Sissel Hermann.

Det var nesten fullsatt amfi på Tronsmoen i Vera fredag 11. august på premieren av årets utgave av Veresspelet. Forestillingen er den samme som ble framført i fjor med navnet Grensegang. Regissør Åsmund-Brede Eike har gjort noen grep som gjør at forestillingen ikke er en nøyaktig kopi fjorårets utgave.

Forestillingen varer to timer og tre kvarter, med 20 minutters pause. Fredag kveld var det gråvær med noen regndråper i lufta, men det la ingen demper på den spennende forestillingen på den praktfulle friluftscenen. Maken til scenekulisser er det få teater som kan hamle opp med.

Forfatter Sissel Hermann fikk ideen til Veresspelet da hun ble oppmerksom på at det kom flere familier med skogfinner fra Trysil til Vera i 1799, og at hennes tipp-tipp-oldemor var blant disse. Grenselaus het den første forestillingen. Nå er det Grensegang som har tatt over - ti år etter at de første skogfinner kom til Tronsmoen, som da het Wæren vestre.

Grensegang spilles på gården Tronsmoen, dit Tron Tronsen og hans familie kom i 1799. Lavrans Haga har den rollen. Kona Berte Andersdatter spilles av Helga Haga. Inger Andersdatter spilles av Vilde Roksvåg. Johanna Hermann Selseth har rollen som den døvstumme datteren.

Til høyre: Tron Tronsen - Lavrans Haga, sammen med den døvstumme datteren Anne - Johanna Hermann Selseth.


70 personer er på scenen, derav 25 barn. Grenselaus er et musikkspel, med Toralf Lund fra Levanger som komponist. Han er også kapellmester i Vera.

På premieren fredag kveld var det Gerd Janne Kristoffersen som foretok den offisielle åpningen av årets spel. Det er planlagt åtte forestillinger som går over tre helger.

.................
Tekst og foto:

Jon Holmlimo


Grensegang, som er navnet på forestillingen som framføres i år, tar for seg livet på Tronsmoen ti år etter at de første skogfinnene kom til Vera i 1799.


Her tar skuespillerne imot publikums hyllest og takk etter fredagens forestilling på den praktfulle scenen på Tronsmoen. Amfiet ble bygget i fjor. Det er plass for om lag 300 personer.

............................
Video om Veresspelet

Veresspelet.com from impulsfilm on Vimeo.