Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

Veresspelet på

(Du må være medlem)

Trysilordførerens tale, hentet fra Trysil kommunes hjemmeside


Nyheter fra Verdal historielag

LAGT UT PÅ NETT:
26.08.12

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

Grenselaus opplevelse i Vera

Fullsatt tribune ved urpremieren av Grenselaus på Tronsmoen i Vera lørdag 25. august.

Lørdag 25. august 2012 ble en historisk dag for grenda Vera øverst i Verdal og for de over 300 som overvar urpremieren av det historiske spelet Grenselaus. Det er Sissel Hermann fra Leksdal som står bak. For et par år siden begynte hun å skrive manus, og nå ble spelet framført foran kulisser så fantastiske at de knapt kan beskrives med ord. Bare krusninger på Veressjøen, og rekken av svenskfjellene som speilet seg i vatnet… Til og med regnbuen hadde valgt å skinne over Vera denne vakre augustkvelden.

Ideen til spelet fikk Sissel for noen år siden da hun ble klar over at det i 1799 kom flere familier med skogfinner fra Trysil til Vera. Hennes tipp-tipp-oldemor var blant disse. I forestillingen har denne ti -åringen en av hovedrollene. Hun blir spilt av den fjorten og et halvt år gamle Vilde Roksvåg, som tolker rollen på en utmerket måte.

Trysil-ordføreren åpnet

Forbindelsen mellom Trysil og Vera ble under premiereforestillingen levendegjort ved at det var ordfører Ole Martin Norderhaug som sto for åpningen. Det gjorde han først med å ikle seg rollen som Trysil-prest som fortalte om skogfinnenes rolle og posisjon i bygda. Deretter tok han av seg prestedrakta og orienterte om skogfinnenes plass i Trysil-samfunnet. Av kommunens 6.600 innbyggerne har 5.000 personer av dem slektsbånd til Finland. - Noe også jeg har, og er stolt av, sa ordfører Norderhaug. (Ordførerens tale, hentet fra Trysil kommunes hjemmeside).

I Grenselaus møter vi Tron Tronsen (Tore Granås), Berte Andersdatter, kona hans (Ingrid Elise Andersen), Lapp-Nils, lokal same (Sturla Green), Peder, Trons bror (Johnny Haugan), Lisbet, kona til Peder (Berit Roksvåg), Kalle Karlson, svenske fra Kall (Rune Sellæg), Heikki, lausfinn (Lars Erik Revdal) og nesten 50 andre rollefigurer.

Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug åpnet det historiske spelet i Vera.

Alle ingredienser
Forfatter Sissel Hermann vet hvilke ingredienser som må til for å skape en levende fortelling. De fleste er tatt i bruk - kulturmotsetninger, stridigheter som ender med slåsskamp, men også noen doser kjærlighet. Vemodig er det se den unge jenta Inger som måtte reise fra foreldre og søsken i Trysil uten å vite om hun kom til å se dem igjen. Det ble sagt at Inger gråt hver dag den første tiden. Hun lengtet heim til Tørberget i Trysil for å møte sin mor. Det fikk hun aldri, forteller forfatteren Sissel Hermann.

Den første bosettingen i Vera skjedde på Tronsmoen. Det er da også her spelet blir framført - på en arena som scenemessig ikke kunne vært bedre. Scenen er grasbakken og kulissene er den storslagne naturen. I dag er det ingen som bor fast på gården. Den eies av Svein Eggen. Han ble da også etter forestillingen takket spesielt for at han har stilt eiendommen til disposisjon for spelet.

Det blir fortsettelse
Forfatter Sissel Hermann lover å skrive en fortsettelse til Grenselaus. Foreløpig er det planlagt å framføre samme forestilling neste år, slik at alle som måtte ønske det får se den. Men deretter fortsetter historien om skogfinnenes liv og virke i Vera i en nyskrevet forestilling.

Veresbyggene og noen flere verdalinger er kjent med at de første bofaste i fjellgrenda kom fra Trysil. Men for de fleste verdalinger er det på en måte ny verdalshistorie Sissel Hermann presenterer gjennom Grenselaus.

Det historiske spelet er et musikkspill. Musikken er skrevet av Toralf Lund fra Levanger. Og han har truffet godt! Liv Hege Nylund fra Nord-Trøndelag Teater er regissør. Hun har klart å få det optimale ut av de over 50 amatørskuespillerne.

Det blir i år fem forestillinger Grenselaus. Publikumsoppslutningen er svært stor. Langt større enn hva forfatteren hadde regnet med.

.................................
Tekst og foto: Jon Holmlimo


Forfatteren av Grenselaus Sissel Hermann sammen med forestillingens ti år gamle Inger, som spilles av Vilde Roksvåg (14 ½ år). Inger var Sissels tipp-tipp-oldemor, som kom til Vera i 1799.


Skogfinner fra Trysil har kommet til Tronsmoen - brødrene Peder og Tron Tronsen. De spilles av Johnny Haugan og Tore Granås.


Ingen snekkere og malere har laget kulissene for musikkspillet Grenselaus. Det er om lag 50 skuespillere på naturscenen på Tronsmoen.

FAKTA (Hentet fra Facebook-siden)
Veresspelet «Grenselaus» er et nytt friluftsspel som vises for første gang i 2012. Stykket handler om skogfinnene som kom fra Trysil og Åsnes til Vera i Verdal i 1799. Her blir dramatikk, kjærlighet, arbeid, konflikter og lengsel, og spelet har høyst dagsaktuelle temaer.
Hovedrollene spilles av Tore B. Granås, Ingrid Elise Andersen og Vilde Roksvåg.
Forestillinger:
Urpremiere lørdag 25. august kl. 18.00 | søndag 26. august kl. 18.00 | fredag 31. august kl. 19.00
NB! lørdag 1. september kl. 18.00 | søndag 2. september kl. 18.00
Billetter bestilles på kultar.no, eller kjøpes på Dampsaga, Mix Magneten, Domuskiosken Verdal eller Aboteket, Verdal.