Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

Nyheter fra Verdal historielag

Se bilder fra
Tortåsvollen
Verdalsbilder.no

KART

Minnesmerker langs Jamtlandsvegen

LAGT UT PÅ NETT:
16.08.2017

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner
Trivelig kveldstur til Tortåsvollen

Dette er Tortåsvollen i dag - ei rødmalt gjeterhytte med fin beliggenhet og utsikt til Trondheimsfjorden.

Historielaget avsluttet årets tursesong torsdag 15. august med en trivelig kveldstur til Tortåsvollen i Inndalen. Nærmere 40 personer var med på utflukten, som ble ledet av turgeneral Johannes Overmo.

Tortåsvollen ligger 10-15 minutters gange fra parkeringsplassen ved det som kalles Kavelbruin. Navnet kommer fra general Armfeldts felttog i området i 1718 - altså for 300 år siden kommende år. Da avdelingen rykket fram måtte det ofte bygges kavelbruer for å få med seg tungt utstyr. I dag finnes ikke spor av kavelbruer, men navnet har gått over til å bli egennavn.

Roald Veimo, historielagets leder, fortalte om det meget omtalte og svært dramatiske felttoget gjennom Verdal. Like ved fylkesveg 72 på Levring står det en bauta til minne om dragonen Stor-Ingvald. Etternavnet var Pedersen fra Landfaldneset. Han falt her under trefningen med Armfeldts soldater som omgikk Stene skanse. Myten om Stor-Ingvalds innsats, etter å ha fått begge beina kappet av, er ikke særlig troverdig….

Det er flere tidligere setervoller i området turfolket i historielaget besøkte. Dette temaet var det Ronald Inndal og Ivar Lerfald som tok seg av. Seterdrifta på Tortåsvollen ble lagt ned i 1947. Nå er det ingen rester av seterbygningene å se. Derimot står det ei gjeterhytte som tilhører Stiklestad seterlag på vollen. Den ble bygd i 2000.

.................
Tekst og foto:

Jon Holmlimo


Ivar Lerfald var kaffekoker og servitør på turen til Tortåsvollen.


Ivar Lervald fortalte om seterdrifta i området. Eystein Ness sørget for teknikken...
Begge er medlemmer av turutvalget.


Leder i turutvalget, Johannes Overmo, tidligere bankmann, sørget for innkasseringen av bompenger. Samtidig sørget han for at samtlige turdeltakere skrev sine navn i turprotokollen. Foto: Roald Veimo.