Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

LES!
Årbok 2011 i
Verdalingen


! Les også
Verdalingen om
Årbok 2010

LAGT UT PÅ NETT:
24.11.11

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

Fengslende lokalhistorie


GODT HUMØR MED LOKALHISTORIE I HÅNDEN: Medlemmer av årbokredaksjonen (f.v.) Jostein Holmen, Arnhild Brustad og Arne Østraat i Verdal historielag holder en spennende bok i hånden.

Det er gripende historier for enhver smak i Årbok 2011 fra Verdal historielag.

Tommy Leonhardsen
redaksjonen@t-a.no /Tlf. 07412

Hovedfokuset i Årbok 2011 ligger i perioden fra tidlig nittenhundretall fram til like etter andre verdenskrig.
Ørmelens historie fram til 1940 er viet mye plass. Boken har likevel mye mer enn dette, med bidrag fra hele 29 bidragsytere.

På boklanseringen med tre av medlemmene fra årbokredaksjonen, Jostein Holmen, Arne Østraat og Arnhild Brustad, finner vi at det er mange fengslende historier i boka.

Historien om en bigamist fra Verdal som ble dømt til døden for bigami i Finnmark er ekstra spennende. Han slapp unna med seks år i botsfengsel. En skillingsvise skrevet om ham, på hele 39 vers, finner man også i boka.
- Skillingsvisas innhold skiller seg en god del fra rettsprotokollenes fremstilling. Noen sier at det er faren med slektsforskning, det å finne slike svarte får. Jeg syns det er bare morsomt, smiler professor Holmen som tilfeldigvis er tippoldebarn av bigamisten.

Et gripende brev fra den profilerte lokalpolitikeren fra Verdal, Oskar Øvre er også med. Dette er skrevet til foreld- rene til et brødrepar han satt i nazistenes konsentrasjonsleire sammen med.

Første del av denne dagboken, fra 1914 til 1916, ble med i forrige års utgave. I år gjengis historien fra 1916 til 1924, og vi får lese hvor liten innvirkning første verdenskrig hadde på livet på bygda i Norge.
- Det er mye spennende lesing. Vi hadde mer enn nok stoff, men vi er alltid sultne på mer. Innflyttere føler nok at de ikke har noen aksjer investert i lokalhistorie. Deres bidrag vil likevel være svært interessant for historielaget, sier Jostein Holmen.
- Neste års fokus blir derfor tilflyttere til Verdal, med fokus på utvikling og hva som har endret seg i dagliglivet, forteller Arnhild Brustad.
- Det er vanskelig å se endringene for oss som har bodd her hele livet, når endringene er så gradvise, forklarer Arne Østraat.

Tommy Leonhardsen
redaksjonen@t-a.no /Tlf. 07412